Bine v-am regăsit, iubitori de pâine, povești și arome!
Scriu acest newsletter între două zboruri, cu cotul pe o valiză în care am (și) făină de hrișcă din Bosnia. Octombrie a debutat și el tot pe drum, după un septembrie pe care îmi este greu să îl cuprind în cuvinte. Am avut două evenimente de degustare la București, unul cu Asociația Femei pentru Femei de Viitor, iar altul la Unfinished Festival. Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost acolo și ați contribuit cu energia voastră la niște momente atât de frumoase.
Cu Asociația am dus literalmente pâinea la înălțime, căci locul unde a fost organizată degustarea ne-a oferit o vedere de neegalat asupra Bucureștiului și ne-a făcut să ne gândim că este un oraș frumos, care merită iubit mai mult.
Am vorbit pe îndelete despre pâine la ambele evenimente, despre gustul ei, dar și despre valoarea ei socială și emoțională. Am degustat pâine și… am primit pâine - ei bine da, mi-au adus niște oameni pâine făcută de ei cadou și asta mi s-a parut cel mai frumos gest cu putință. You know who you are - mulțumesc!
Mesajul pe care am încercat să îl transmit eu a fost să trecem de la reactivitate la curiozitate atunci când vine vorba de pâine - iar avalanșa de întrebări mi-a confirmat că suntem pe calea cea bună. Despre Unfinished Festival îmi este imposibil să vorbesc fără să mă emoționez foarte tare. Este un loc magic, plin de energie pozitivă, de spirit inovativ și de oameni calzi, care pot comunica fără să se împiedice de bariere false. Nu-l ratați la anul! Eu voi reveni cu siguranță!
Spun adesea, oricui are timp să mă asculte, că pâinea este mai mult decât un amestec de apă și făină. Iar luna octombrie este cel mai bun reminder în acest sens. Avem cel puțin două date foarte importante legate de pâine luna aceasta. Una dintre ele este 5 octombrie 1789, data marșului femeilor la Versailles. Numit uneori și marșul pâinii, fiind provocat de lipsa acută a acesteia, el a fost unul dintre momentele pregătitoare pentru Revoluția Franceză. În dimineața acelei zile, o tânără pariziană a pornit pe străzile capitalei franceze, bătând o tobă în semn de protest. Curând i s-au alăturat alte și alte femei, al căror număr se pare că a ajuns până la șapte mii. Scandând lozinci precum vrem pâine! și când vom avea pâine?, acest grup a luat cu asediu, pe rând, Hôtel de Ville (unde se afla primăria Parisului) și biserica Sainte Marguerite, înainte de a porni spre Versailles. Femeile au parcurs pe jos toată distanța dintre Paris și Palatul Versailles, unde își avea reședința familia regală, și, odată ajunse acolo, au cerut să discute cu regele. Ludovic al XVI-lea a fost de acord să primească o delegație de șase femei, alese de mulțime să o reprezinte. Purtătoarea de cuvânt a fost o fată de doar 17 ani, pe nume Pierrette Chabry. Sigur găsiți toată povestea pe internet, cu o simplă căutare. Merită citită, deși știm cu toții cum s-a terminat. Ne spune multe despre cât de importantă a fost - și rămâne - pâinea pentru societatea noastră, în general, și pentru echilibrul ei, în special.
O a doua dată importantă este 16 octombrie, care marchează Ziua Internațională a Pâinii. Creată în anul 2002 la inițiativa UIBC (Uniunea Internațională a Brutarilor și Brutarilor-Cofetari, în engleză International Union of Bakers and Bakers-Confectioners) și Asociația Centrală a Brutarilor Germani (în germană Zentralverband des Deutschen Bäckerhandwerks ), această zi este menită să atragă atenția asupra a tot ce înseamnă pâinea, dincolo de a fi pur și simplu un aliment de bază. Ziua aleasă nu este întâmplătoare, ci marchează fondarea în anul 1945 a Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO). În Germania, ziua aceasta se sărbătorește cu mare fast, au loc evenimente, toate brutăriile se întrec în oferte, vuiesc televiziunile - așa cum era de altfel de așteptat de la o țară a cărei cultură a pâinii a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO.
Sărbătorim și noi la București această dată, cu o zi înainte însă, ca să putem aduce laolaltă pe toată lumea. Pe contul meu de instagram, dar și la Casa del Pan, veți găsi mai multe informații în zilele care vor urma.
Până atunci, vă mulțumesc că ați citit și această ediție a newsletterului, vă doresc pâine bună și sper să ne vedem pe 15 octombrie!