Sourdough September
sau cum septembrie a devenit luna maielei. Plus câteva lucruri despre maia pe care poate nu le știați.

Bine v-am regăsit, dragi iubitori de pâine, povești și arome! Hashtag-ul acestor zile este pentru mulți #backtoschool, iar eu nu fac excepție. Nu mă întorc în bancă, ci la catedră, deși catedra mea este un banc de lucru în brutărie. Am oportunitatea să lucrez cu o grupă nouă de ucenici și asta mă bucură nespus. Mi se pare încurajator să vezi cu cât entuziasm se dedică niște oameni foarte tineri acestei meserii vechi care este brutăritul, și cât de multe idei și deschidere spre tehnologie aduc cu ei.
Am încheiat sezonul de vară, pornim cu forțe noi în sezonul de toamnă, iar un alt hashtag potrivit ar fi pentru mine și #backtonewsletter, cu un format un pic schimbat. De acum înainte vă voi aduce interviurile separat, o dată pe lună, într-o altă secțiune intitulată Vorbe pe Pâine. Newsletterul în sine va veni de acum în fiecare joi a săptămânii și va conține, cum v-am obișnuit deja, informații despre pâine, impresii din brutărie ori din călătorii, elemente de istoria pâinii, dar și chestiuni legate de activitatea mea de somelier de pâine și expert în analiza senzorială a pâinii.
Așa cum ați văzut din titlu - și probabil nu v-a scăpat nici din social media - septembrie este, din 2013 încoace, luna maielei, sau, în original, Sourdough September. Această campanie este parte a Real Bread Campaign ce a fost inițiată de Andrew Whitley de la Bread Matters, alături de asociația Sustain. Puteți citi mai multe despre ei AICI.
Îmi place această idee de Sourdough September, pentru că este o ocazie bună de a împărtăși o serie de informații mai puțin vehiculate despre maia. Descoperită de către vechii egipteni cel mai probabil din întâmplare, maiaua - și deci și pâinea însăși - își împletesc istoria cu cea a berii, căci nimeni nu poate să ne spună exact ce a rezultat mai întâi din amestecul de cereale și apă uitat la soare de vreo femeie egipteană. Cert este că o formă incipientă de pâine, alături de o formă incipientă de bere, au constituit alimentația sclavilor care au construit piramidele.
Revenind în zilele noastre, dincolo de faptul că maiaua este un trend de nestăvilit în social media, oamenii de știință continuă să fie la rândul lor fascinați de ea și o văd ca fiind cheia pentru alimentația primilor coloniști de pe Marte. Ați auzit cu siguranță cu toții de Elon Musk și proiectului său SpaceX. Ei bine, ceea ce se știe mai puțin, este faptul că acest proiect include și o Space Bakery care a costat nici mai mult nici mai puțin decât 1,3 miliarde de dolari. Dacă sunteți curioși cum arată această brutărie a viitorului, vă puteți face o idee AICI.
Dacă vă gândiți că ideea este total nouă, ei bine nu. Nici măcar vizionarii cei mai ambițioși din domeniul cercetării spațiale nu au privilegiul de a se fi gândit primii la cum să asigure producția de pâine în condiții vitrege. Astfel, armata elvețiană a avut între anii 1960-1990 o unitate specială de specialiști în maia, a căror misiune era să se asigură că, în caz de razboi, soldații vor fi bine aprovizionați cu pâine. De ce maia și nu drojdie? Raspunsul e simplu: pentru drojdie își trebuie o fabrică (punct nevralgic, căci poate fi bombardată de către inamic), pentru maia ai nevoie doar de făină și apă. OK, și de niște specialiști, căci, nu-i așa, ce s-ar face umanitatea fără ei.
Vom mai vorbi despre maia și în alte ediții viitoare ale newsletter-ului. Până atunci însă, vă invit să citiți acest interviu pe care Laura Nicolau mi l-a luat pentru numărul curent al Revistei Lace, editată de Loredana Marin. Am vorbit despre ce înseamnă să fii somelier de pâine, maestru brutar, dar și trainer pentru ucenicii din panificație. Sper să vă placă.
Până săptămâna viitoare, vă doresc să aveți parte de pâine bună! Vă mulțumesc că ați citit și această ediție a newsletter-ului The Bread Sommelière, și vă aștept să îmi spuneți și voi dacă faceți ceva special legat de maia ori pâine în acest septembrie. Mă puteți găsi și pe instagram AICI. Mă bucură mult feedback-ul venit din partea voastră și iubesc dialogul în care ne aflăm în permanență.
Nu uitați să dați un share dacă v-a plăcut ce ați citit aici. The Bread Sommelière ajunge la voi în mod gratuit, dar pentru a-l menține așa, orice share și subscribe ajută!
Faine gânduri, faine maiale, mai vechi și mai noi iar Elon Musk are legătură cu viitorul dar în nici un caz cu brutăria, eventual cu "Brutăria"