Povești de februarie, împletite
sau de ce de Sf. Valentin e bine să ai și noduri în stomac, nu numai fluturi
Bun regăsit tuturor celor care sunt aici de ceva vreme și bun venit celor care ni s-au alăturat de la precedenta ediție!
Multă vreme nu am înțeles sărbătoarea Sfântului Valentin. Desigur, poate la asta a contribuit și marketingul deșănțat de care are parte de când a ajuns și pe meleaguri românești - și, în general, invazia de kitsch pe care o promovează, oriunde în lume. Cumva însă, în Austria, am descoperit că poate sărbătoarea asta are un rost și ar fi cazul să privim dincolo de rozul (roșul?) orbitor care o înconjoară.
Cine a fost Sf. Valentin? Există două personaje ale căror povești și destine se suprapun pe alocuri, astfel încât se presupune de fapt că ar fi fost una și aceeași persoană: Sf. Valentin din Roma și Sf. Valentin din Terni. Despre ambii se spune că ar fi trăit în secolul al treilea e.n. și ar fi oficiat căsătorii ale tinerilor creștini în perioada când această confesiune se afla încă sub persecuție. Ambii ar fi vindecat bolnavii, ceea ce Sfântului Valentin din Terni i-a și cauzat martiriul. Sf. Valentin din Roma ar fi vindecat o fată oarbă, căreia i-ar fi lăsat un mesaj “de la al tău Valentin“. Mulți consideră că aceasta ar fi originea mesajelor de dragoste tipice pentru 14 februarie. Sf. Valentin din Terni ar fi dăruit flori cuplurilor cărora le oficia căsătoria, iar aceștia s-ar fi bucurat de căsnicii armonioase, binecuvântate și pline de iubire.
Curiozitatea mea legată de Sf. Valentin a pornit de la întrebarea care îmi ghidează activitatea de consultant pentru brutării:
ce produse de panificație sunt specifice acestei sărbători?
Pornesc de la premiza că orice sărbătoare de genul acesteia are cu siguranță ceva de mâncare asociat cu ea. V-am scris deja despre galette des rois, apoi despre gogoșile de carnaval, fiecare asociate cu câte un eveniment. Nu se putea deci ca tocmai Sf. Valentin să nu aibă vreun produs care să îi aparțină.
Uite așa am dat peste o sumă de produse prin care brutăria a ales să marcheze iubirea, pe 14 februarie și dincolo de ziua aceasta. În plus, am mai constatat ceva foarte interesant.
Ce expresii legate de iubire, ori căsătorie cunoașteți? Vă spun eu câteva din cele care mi-au venit în minte:
a-și uni destinele
a-și împleti destinele
a-și lega destinul
două suflete legate
a fi legat prin jurământ
a țese un destin
firul iubirii
a fi legați trup și suflet
legătura dintre două inimi
Observați că toate acestea au legătură cu ideea de… nod? De acolo am pornit deci în căutarea mea, prin diversitatea produselor de panificație. Dacă nodul ăsta este atât de prezent în limbaj (și nu doar în limba română), trebuie să existe și în brutărie!
Dacă am căutat, am și găsit! Brutăria a fost din cele mai vechi timpuri strâns ancorată în evenimentele din comunitate, fiind mai mult decât un meșteșug care hrănea oamenii. Adesea copturile transmiteau mesaje, prin urmare este destul de ușor de observat cum diferite culturi au ales să marcheze simbolistica legată de iubire în cele mai inedite forme. Am să enumăr aici câteva dintre ele:
Calabrian Love Knots: fursecuri cu aromă de migdale și glazură de lămâine. Se pare că în această regiune a Italiei se fac în special pentru nunți, iar în America au ajuns odată cu imigranții italieni.
Cinnamon Love Knots: rămânem în State și aflăm de aceste noduri din aluat dospit, cu glazură de zahăr cu scorțișoară, care se fac în special în perioada Sf. Valentin. Seamănă la aspect cu cardamom buns.
Celtic Knot Cookies: nodurile celtice reprezintă un puternic simbol asociat cu iubirea și legătura eternă între doi oameni. Că există și în formă de cookie nu știam până acum, dar wow. Tare frumoase!
Brezeln (ori Prezel în engleză): covrigii nemțești și austrieci au multe semnificații. Printre altele, covrigul este simbolul breslei brutarilor. În Germania și Austria însă există și o lungă tradiție a covrigului de nuntă. Acesta era foarte popular înainte de apariția torturilor impresionante pe care le cunoaștem astăzi, însă obiceiul se mai practică încă în anumite părți ale acestor țări. Covrigul este făcut din două bucăți de aluat împletite, iar tradiția zice că mirii trebuie să tragă cu putere să îl rupă. Este nevoie de strategie acolo, pentru că se spune că cine va rupe bucata mai mare, va ține frâiele în căsnicie.

Colacul miresei: doar nu credeați că în cultura românească nu există un simbol similar pentru iubire și destinele împletite a doi oameni! La fel ca și în cazul Brezel-ului de nuntă de mai sus, și colacul are asociate tot felul de obiceiuri - am să menționez doar foarte pe scurt câteva. Pe vremuri era copt de femeile din familie, care împleteau în el și urări de bine. În unele zone el este rupt deasupra capului miresei, simbolizând binecuvântarea pe care mirii o primesc de la nași, dar și fertilitatea. În alte zone este împărțit nuntașilor. În unele zone din România, în special în Moldova, există și colacul mirelui, iar cei doi schimbă între ei colacii.
Dacă știți și alte obiceiuri legate de colacul miresei, m-aș bucura să lăsați un comentariu.
La final, aș vrea să nu las o concluzie prea siropoasă acestei postări, dar vreau să vă încurajez ca anul acesta să vă uitați cu un pic mai multă curiozitate poate la sărbătoarea Sfântului Valentin. Să vă uitați în vitrinele brutăriilor și cofetăriilor la produsele oferite. Să cumpărați poate ceva pentru voi ori pentru cei dragi. Să căutați pe internet povestea produsului respectiv, căci nu se știe când veți afla ceva nou.
Până la următoare ediție, stay curious și, știți voi, luați-vă un pic de timp să ascultați mirosurile!
Uite inca in obicei cu covrigi si iubire: Bretzelsonndeg
Daca asa se pune cu covrigi, la mine e cu noduri tot anul 🫣